23.3.13

Маловідомі поради щодо економного опалення


Найкраще думати про ефективну і економною системі опалення під час спорудження або капітального ремонту будинку. Але навіть під час звичайної експлуатації системи опалення можна заощадити до 30% тепла лише за рахунок зміни споживчих звичок. Ось кілька різномасштабних порад, які не часто зустрічаються.


Уникайте холодних стін. На відчуття комфортності впливають досить багато факторів. І внутрішня температура стін далеко не останній з них. Людина буде почувати себе добре при температурі повітря 19С якщо при цьому стіни будуть мати температуру 17С. Але якщо стіни будуть мати температуру 10-12С, то весь час буде бажання одягтися тепліше або включити опалення на максимум. Тому утеплення стін потрібно не тільки для зменшення теплопровідності, але і для отримання комфортності в цілому.

Зберігайте свій будинок сухим. Всі без винятку матеріали стін в разі зволоження зберігають тепло набагато гірше (дивіться тут детальний розрахунок). Забезпечивши ефективний дренаж навколо будинку, Ви не тільки продовжите термін його експлуатації, але і збережете багато енергії і грошей.

Розташовуйте обігрівачі таким чином, що б вони нагрівали теплову масу в будинку. Тоді надлишкове тепло буде поглинатися ввечері і повторно випромінюватися вночі. Це дасть можливість по мінімуму використовувати обігрів вночі і забезпечити здоровий сон.

Не опалюються коридори.

No comments: