19.3.13

Якими мають бути властивості матеріалів для створення теплової маси?

Якими мають бути властивості матеріалів для створення теплової маси?
Для забезпечення комфортності приміщень і економії енергії, будинок повинен володіти значною термальною масою. Для її створення необхідно використовувати досить значні кількості різних матеріалів. Нижче наводитися вимоги до них, а також деякі характеристики.

Основні вимоги до матеріалів:

Висока щільність. Чим більш щільний матеріал, тим вище його теплова маса. Наприклад, бетон має високу теплову масою, газобетонний блок має низьку теплову масу, а пінопласт майже її не має.

Хороша теплопровідність. Матеріал повинен дозволяти теплу проходити через нього. Наприклад, деревина є поганим провідником тепла, цегла - хорошим, а залізобетон ще кращим. Але якщо теплопровідність занадто висока (наприклад, у сталі) енергія поглинається і виділяється занадто швидко, щоб створити ефект запізнювання, який необхідний для згладжування добових неравномерностей температури в приміщенні.

Низький коефіцієнт відбиття. Темні, матові або текстуровані поверхні поглинають і знову випромінює більше енергії, ніж світлі, гладкі, з хорошою відбивною здатністю. (Але якщо значна теплова маса розподілена в стінах, то підлога з хорошою відбивною здатністю розподілить тепло в стінах).

Матеріал
Об'ємна теплоємність, кДж / м ³. л)
Вода
4186
Бетон
2060
Піщаник
1800
Пресовані глиняні блоки  
1740
Землебіт
1673
Фібр бетон
1530
Цегла
1360
Саман
1300
Газобетон
550
Джерело: EDG 
 
У цій таблиці порівнюються теплові властивості деяких поширених матеріалів. Фібр бетон має більш високу значень термальною маси, ніж цегла або саман, але, як правило, присутня тільки у вигляді 20 мм шару, що означає, що він не може зберігати велику кількість тепла. 
Кількість корисної теплової маси розраховується шляхом множення зазначеної вище величини на загальний доступний об'єм матеріалу, тобто обсяг матеріалу, поверхня якого піддається впливу тепла. Підлогові покриття, такі як килими, зменшити доступний об'єм.







No comments: