14.7.12

Порівняння теплопровідності різних стінових матеріалів

Важливим питанням в будь-якій оселі є збереження тепла і підтримання оптимальної температури в приміщені. На цей фактор впливає багато чинників, таких як: властивості стінових матеріалів, наявність додаткового утеплення, хороший стан усіх будівельних конструкцій, вікон і дверей. Так, стінові матеріали також відповідають за збереження тепла в домі, і їх здатність до цього визначає такий технічний показник як теплопровідність.

Теплопровідність – це здатність матеріалу пропускати через себе тепло при наявності різниці температур з обох боків. Вона характеризується з допомогою коефіцієнта теплопровідності, який залежить від кліматичної зони, пористості матеріалу, вологості, температури, його структури і виду. Він позначається символом λ і вимірюється в Вт/(м ˚С), показуючи кількість тепла (Вт), що може пройти крізь матеріал (площею 1м2 і товщиною 1м) за 1 годину, при умові різниці температур з різних боків в 10С. Розрахувати цей показник можна тільки в лабораторних умовах, тому виробник безпосередньо вказує його на матеріалі.

Чим менше значення коефіцієнта теплопровідності, тим кращі теплоізоляційні властивості матеріалу. Волога сприяє збільшенню теплопровідності, і тому краще приймати, що товщина стіни буде трохи більша, ніж вказує виробник. Наприклад, в одношаровій конструкції замість 25 чи 30 см товщини, варто планувати 40 см, і тоді вона зможе забезпечити належні умови в 
приміщенні і дозволить зменшити витрати на обігрів.

Нижче вказані дані коефіцієнтів теплопровідності для різноманітних стінових матеріалів при умові використання їх у вологому стані. Це будуть більш реалістичні показники, оскільки в абсолютно сухому стані (як вказує виробник), здебільшого, матеріали не можуть використовуватися.

Порівняльна таблиця коефіцієнтів теплопровідності різних стінових матеріалів (у вологому стані)
Стіновий матеріал
Коефіцієнт теплопровідності (λ,Вт/(м ˚С))
пінобетон і газобетон
0,26
керамзитобетон
0,31
бетон
1,86
цегла
0,52
дерев’яний брус (сосна і ялина) впоперек волокон
0,18
дерев’яний брус (сосна і ялина)вздовж волокон
0,35

Якщо охарактеризувати кожен з представлених матеріалів, то можна побачити, що у бетону найвищий показник теплопровідності, а отже він має найгірші теплоізоляційні властивості. 

Найкращим тут виступає дерев’яний брус, розрізаний вздовж волокон, він забезпечує найліпші умови для зберігання тепла.

Пінобетон і газобетон
Газобетон і пінобетон - одні з найкращих теплозахисних матеріалів, мають низьку теплопровідність і можуть використовуватись у одношарових стінах (0,4 і 0,63 см відповідно)без додаткового утеплення. Навіть в таких кліматичних умовах, де зимова температура досягає -200С, вони забезпечують нормальне зберігання тепла в домі. Хоча вони добре всмоктують вологу і потребують додаткової гідроізоляції. Але пінобетон дешевший від газобетону.

Керамзитобетон
Має непогані теплозахисні властивості, та все ж він поступається попереднім матеріалам. Потребує обов’язкового додаткового утеплення, оскільки товщина одношарових стін з нього (64 см) не може забезпечити оптимального теплового режиму.

Цегла
Найпоширеніший матеріал для стін. Вона має середні теплозахисні властивості і для підвищення цих показників її потрібно утеплювати (наприклад, мінеральною ватою)і проводити гідроізоляцію, так як вона схильна до сильної абсорбції вологи. До того ж, товщина стіни, яка могла б забезпечити необхідний тепловий режим виходить дуже широка і не практична – близько 1,5 м, а при наявності хорошої теплоізоляції – 0,52 см.

Дерево
Дерев’яні матеріали мають найвищі показники опору теплопередачі, і є найбільш ефективними з цієї точки зору. До того ж з них найкраще будувати будинки, бо в них формується здоровий мікроклімат. Товщина одношарової стіни може бути 0,32-0,45 см. Їх також треба утеплювати і забезпечувати гідроізоляцією.

No comments: