11.7.12

Як дізнатися чи достатня у приміщенні вентиляція і чому це важливо?

Вентиляція повітря у будь-якому приміщенні допомагає людині відчувати себе комфортно і забезпечує підтримання нормального здоров’я. Зважаючи на те, що більшість населення 90% свого часу проводить у закритих приміщеннях, то питання нормального повітря забезпечення грає важливу роль в повсякденному житті.



Якщо приміщення недостатньо вентилюється, то в ньому починають накопичуватися різноманітні бактерії, пил, шкідливі газоутворення від використання аерозолів, різноманітної діяльності людей, на стінах починає формуватися грибок і пліснява. До того ж теплозахисні властивості стін погіршуються, оскільки вони абсорбують надлишкову вологу і в результаті краще проводять тепло назовні.

Такі фактори погано впливають на здоров’я людей, у них починає відмічатися головний біль, постійна стомленість, пригніченість та навіть можуть з’явитися хвороби дихальних шляхів. І це стосується не тільки виробничих приміщень, а й домашніх умов. Якщо сім’я буде лягати спати у не провітреній кімнаті, де вікна герметичні і зовсім не пропускають повітря, то до ранку в ній буде накопичена велика кількість вуглекислого газу, через що, люди будуть почувати себе втомленими і не виспаними.

Отож, у будь-якому випадку, в приміщенні повинно бути забезпечено необхідне надходження чистого повітря. При виборі вентилятора чи припливно-витяжної установки необхідно враховувати кратність повітрообміну, яка необхідна для даної кімнати чи офісу.

Цей показник показує, скільки разів повинно повністю змінитися повітря у приміщенні протягом години. Вимірюється в м3/год. Кратність повітрообміну – нормована величина, яка визначається згідно Будівельних норм і правил (БНіП), і залежить від загального об’єму приміщення, кількості людей, що в ньому знаходиться та потужності вентилюючого обладнання.

Взагалі, повітрообмін можна розрахувати двома способами: по кратності повітрообміну і по кількості людей. У першому випадку, формула буде виглядати так:

L пр. = N*V, де

L пр.— необхідна продуктивність припливної вентиляції, м 3/год;
N —кратність повітрообміну згідно СНІП 2.04.0591*У: для житлових приміщень приймається 1, для офісів – 2,5, а для виробничих приміщень – 5;
V – об’єм приміщення, визначається шляхом множення його площі на висоту стелі, м3.

Наприклад, якщо прийняти, що звичайна кімната має розміри 18м2, з висотою стелі 2,7 м, то:
L пр. = 1*18*2,7 = 48,6м3/год (для житлової кімнати).

У другому випадку повітрообмін буде рівний:

L пр. = N * Lн, де

L — продуктивність вентиляції припливного типу, м3/год;
N — кількість людей у приміщенні;
Lн — норма витрати повітря для однієї людини, вона може змінюватися залежності від виду діяльності і становить:
Якщо людина знаходиться в стані спокою— 20 м3/год;
Якщо працює в офісі — 60 м3/год;
Якщо є фізичне навантаження — 60-100 м3/год.

Наприклад, сім’я складається з трьох чоловік, тоді:

L пр. = 3*20 = 60 м3/год.

Обрахувавши кожне значення, потрібно вибрати найбільше з них (у даному випадку 60 м3/год) і орієнтуючись на отриманий результат вибирати вентилятор чи припливну установку.

Джерела:
http://ventportal.com/ua/node/502
СНІП 2.04.0591*У

No comments: