9.2.11

Приклад розрахунку питомого енергоспоживання будинком

Знати питоме енергоспоживання власного будинку корисно для гаманця. Маючи цей показник можна порівнювати власне споживання енергії у побуті з показниками інших будинків. Це дасть змогу планувати заходи з підвищення ефективності використання енергії та оцінювати терміни їх окупності.


Нижче наведено приклад розрахунку питомого енергоспоживання. Вихідні дані: будинок на одну сім’ю з опалюваною площею 120 кв.м. Будинок не має басейну, зимового саду або інших енергозатратних частин.
За рік сім’я, що у ньому проживає, спожила 2400 кВт-год електроенергії та 4500 куб.м газу. Це цілком реальні дані, взяті з життя. Споживання води поки в розрахунок поки не включатимемо.
З електроенергією все зрозуміло – ніяких додаткових обчислень не потрібно оскільки лічильних відразу нам дає величину у необхідних одиницях. З газом дещо складніше, потрібно розрахувати кількість отриманої енергії при спалюванні такого об’єму газу.
Розрахунок (дані про питому теплоємні газу взято звідси:
4500куб.м Х 9,09 кВт-год/куб.м = 40905 кВт-год/рік – отримано енергії з газу; (Тут 9,09 кВт-год/куб.м – питома теплоємність газу)
40905 кВт-год/рік + 2400 кВт-год/рік = 43305 кВт-год/рік – сумарно спожито енергії за рік;
43305 кВт-год/рік ÷ 120 кв.м = 361 кВт-год/кв.м/рік – питоме енергоспоживання у будинку.
Наш будинок у прикладі виявився дуже не економним. Його господарям потрібно терміново визначати чому у них витрачається у 3,6 рази більше енергії ніж необхідно. Про це далі у цьому блозі
У цьому прикладі подані цілком реальні показники. Якщо у Вас вони подібні – потрібно замислитись чому вони такі.
Далі буде…









No comments: