31.1.11

Питоме споживання енергії будинками

Питоме споживання енергії будинками – фундаментальний показник, що характеризує його енергоощадність. Він показує скільки сумарно енергії спожито на 1 кв. м опалюваної площі будівлі. Принцип розрахунку теж доволі простий – всю енергію, спожиту за рік, додають і ділять на опалювану площу. Вимірюється у кВт-год/кв.м/рік.


Під всією енергією мається на увазі опалення, електрика, гаряча вода та газ для приготування їжі. У залежності від типу теплопостачання та гарячого водопостачання подальший розрахунок може відрізнятись.

При індивідуальному опаленні окремого будинку тепло отримується від спалювання енергоносія або від електрики. У такому разі витрату енергоносія переводять у кВт-год використовуючи його теплотворну здатність. У разі центрального теплопостачання використовують покази лічильника тепла.

Зрозуміло, що питоме споживання енергії дуже залежатиме від географічного розташування будинку. І дійсно, норвезькі і грецькі зими відрізняються дуже сильно. Так само сильно будуть відрізнятися і витрати енергії на теплопостачання. Проте, для більшої частини Європи (для тої її частини де взимку подовгу тримаються від’ємні температури), а також для Канади та відповідно частини США були вироблені стандарти енергоефективності будинків на основі питомого споживання енергії. Всі національні стандарти дещо відрізняються, але приблизно можна використовувати наступну шкалу:

- Більше 150 кВт-год/кв.м/рік – будинок не ефективно використовує енергію;

- 100-150 кВт-год/кв.м/рік – не найгірші показники, але можуть бути поліпшені;

- 50 – 100 кВт-год/кв.м/рік – низькоенергетичний будинок;

- 15 – 50 кВт-год/кв.м/рік – пасивний будинок;

- Менше 15 кВт-год/кв.м/рік – будинок нуль енергії.

No comments: